Searching...
sobota 31. ledna 2015

V pondělí jsou špagety!


Jo, jako každé pondělí...

Když jsem tuhle hlášku viděla poprvé na  jednom z mých oblíbených amerických home organizing blogů, ťukala jsem si na čelo.

Každé pondělí špagety? Jako proč?

Vysvětlení naštěstí následovalo. Pondělí, první den následující po víkendu, je spoustou z nás vnímaný jako nejnáročnější v týdnu. Po dvou dnech volna zase do práce, nejspíš taky na nákup (pokud jste si víkend určili časem odpočinku a ne zběsilého shoppování), pokud máte děti, tak se stres prvního pracovního dne opět o něco navyšuje.

A tak není potřeba se stresovat ještě tím, že budete složitě vymýšlet, co uvaříte k večeři. V pondělí se prostě nepřemýšlí, sáhne se do kredence pro pytlík těstovin, k nim se udělá rychlá omáčka (nechce se vám nebo neumíte vařit? Tak ji kupte ve sklenici), večeře je za deset minut na stole a všichni jsou spokojení.

Pokud si myslíte, že se vám špagety každé pondělí za chvílí "přejí", přemýšlejte se mnou - carbonara, boloňské, pomodoro, aglio  olio - a každé únorové pondělí máte co jíst. Všechny recepty jsou rychlé, kromě boloňského ragú - které si ale zase můžete uvařit do zásoby na mražák.

Pokud budete chtít rozšířit repertoár, zařaďte do svého seznamu jídel určitě ještě omáčku puttanesca (aneb špagety podle děvky), citrónové špagety Jamieho Olivera, nebo třeba špagety s masovými kuličkami. Můj muž zbožňuje ještě zcela neitalskou variaci špaget se slaninou, nivou a česnekem. Proti gustu...

A špagetami to nekončí - můžete je střídat s vrtulemi, mašličkami, makaróny - a bez větší námahy mít každý týden v roce úplně jiné jídlo.

Takže, co se u vás doma jí v pondělí? :-)

PS: u nás doma držíme špagetové soboty. Ne proto, že bychom měli o sobotách tolik práce. U nás doma totiž špagety nejsou rychlé jídlo - od chvíle, kdy jsme domů pořídili pasta press. Výroba domácích špaget je pak pravidelným sobotním rodinným rituálem. Nejen, že se nám dosud nepřejedly, ale na špagetovou sobotu se pokaždé hrozně těšíme :-)

1 komentářů:

  1. Špagety u nás děláváme opravdu jednou týdně, jsou rychlé a máme je moc rádi a zbude nám čas na lepší věci, než abych byla dvě hodiny v kuchyni. Celkově dělám hodně rychlá jídla.

    OdpovědětVymazat