Searching...
středa 18. února 2015

Šetřit na jídle? Co se starým pečivem?

Dostáváte se doma často do situace, kdy vyhazujete staré, nesnědené a možná i plesnivé pečivo? Kolik peněz byste měsíčně ušetřili, kdyby se vám ho podařilo zpracovat?

Pokud nedokážete odhadnout množství pečiva, které doopravdy sníte, měli byste se naučit jednu důležitou věc - zpracovat ho dříve, než chytí plíseň. Ale co s ním, když dva dny staré žvýkavé rohlíky nejste ochotni pozřít? Tady je několik nápadů.

Z dětství si možná pamatujete, že se starší pečivo odkládalo na topení a sušilo se. V domcích s hospodářstvím možná i pro slepice, ale všude jinde na strouhanku. Schválně - děláte si vlastní nebo kupujete hotovou? Pokud na ni nemáte mlýnek, rohlíky snadno nastrouháte na struhadle nebo rozsekáte ve food procesoru (v tom můžete udělat i strouhanku z čerstvých, nebo jen pár dní starých rohlíků). V nouzi vám postačí i zipovací pytlík a palička na maso, váleček nebo láhev vína.

Rohlíky, housky a toustový chleba můžete zpracovat ještě dalším způsobem - nakrájejte je na kostičky, usušte a následně použijte do houskových knedlíků nebo na osmažení do polévky. Ve sklenici takhle můžete skladovat nakrájené rohlíky na několik příštích várek.

Již zmíněný toustový chleba má značnou výhodu v tom, že je římo určený k rozpékání. V toastech nevo zapečených sendvičích vůbec nepoznáte, že chleba nebyl nejčerstvější. Podobně můžete v troubě rozpéct i bagety a jiné pečivo, třeba na způsob baget ze Subway nebo Bageterie Boulvard.

Rozpékat se samozřejmě dá i běžný chleba - ať už jako klasické topinky, nebo jako bruschetky. Chleba rozpečte v troubě (nebo v topinkovači), lehce potřete česnekem, zakápněte olivovým olejem a obložte nakrájenými rajčaty s bazalkou. Podle chuti můžete přidat i další zeleninu (papriky, cibuli...), nebo třeba trochu fety. Nebo půlky krajíčků chleba namočte v rozšlehaném vejci a osmažte.

Za zmínku určitě stojí i včasné mražení pečiva - zejména pokud máte rádi topinky, můžete v mrazáku skladovat balení toastového chleba i na plátky nakrájený běžný chléb. Některé topinkovače mají tlačítko na rozmrazování pečiva, takže do nich stačí plátek chleba vložit, zapnout funkci defrost a následně otoastovat - nemusíte se zabývat dlouhým rozmražováním, chleba máte připravený do tří minut.

Mrazit se dá poměrně úspěšně i sladké pečivo - koláče, buchty, muffiny nebo i dorty. Pokud je nesníte najednou, máte tak k ruce rychlou snídani, kterou stačí rozmrazit přes noc (nebo rychleji v mikrovlnce).

A jak je to u vás doma? Vyhazujete pečivo nebo máte vlastní tipy na jeho zužitkování?



2 komentářů:

  1. Rozhodně nevyhazuji, rohlíky na strouhanku a chleba taky (na zahuštění gulášů atd.). Teď mě ale nadchlo nechat rohlíky uschnout na kostičky, jak píšeš, do polívek se to bude opravdu hodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já houstičky do polívky moc nemusím (narozdíl od zbytku rodiny, který se po nich může užrat :-), takže suším spíš na ty knedlíky. Což je taky prima.

      Vymazat